toggle menu

Mail over 'naamcheck bij Rabobank' is vals!

Mail over 'naamcheck bij Rabobank' is vals!

'Als eerste Nederlandse bank heeft de Rabobank per 5 september 2017 de IBAN-Naam Check ingevoerd in internet- en mobielbankieren' schrijft de 'Rabobank' in een mailtje. Volgens het bericht moet je een 'veiligheidscheck' uitvoeren als je geen slachtoffer wil worden van fraude. Let op: klik niet op deze link en verwijder de mail. Het bericht is vals.

Bekijk de mail boven dit bericht.

Klik niet op de link!

Frappant is dat de afzenders, cybercriminelen dus, zélf waarschuwen voor fraude met internetbankieren. Zo staat in het bericht: 'Een groot deel van deze fraude en vergissingen kunnen we voorkomen met deze veiligheidscontrole daarom is het erg belangrijk om zich aan te melden via uw unieke link'.

Als je vervolgens met je muis over deze link zweeft zie je dat niet de website van de Rabobank verschijnt, maar een vreemde link met x.co. Klik niet op de koppeling! Kwaadwillenden proberen zo persoonlijke informatie, zoals gegevens van je internetbankieren, buit te maken.

Krijg je een mail van je bank? Vergeet dan niet:

  • Banken vragen nooit naar je pincode;
  • Je kunt je pincode niet online wijzigen;
  • Als je betaalpas verloopt hoef je niets te doen om een nieuwe aan te vragen;
  • Banken dreigen nooit per mail dat je betaalpas of rekening wordt geblokkeerd;
  • Banken vragen nooit onverwacht en ongevraagd om in te loggen met internetbankieren.

Is deze mail nep? Kenmerken van phishing

De week van 20 tot en met 26 november staat bij Radar in het teken van de online veiligheid. We vertellen je alles over onder andere openbare wifinetwerken, online bankieren, computerbeveiliging, privacy, phishing en online veiligheid voor kinderen.

Heb jij je digitale zaken op orde? Doe mee aan het onderzoek!

Ook interessant