'Makelaars geven huizenkopers vaak geen advies over energiebesparing'

'Makelaars geven huizenkopers vaak geen advies over energiebesparing'

Bij een kwart van de huisaankopen geeft de makelaar geen informatie over hoe de energiezuinigheid van het huis kan worden verbeterd, meldt Vereniging Eigen Huis op basis van onderzoek. In de meeste gevallen wordt er pas gesproken over verduurzaming als de koper hier zelf om vraagt.

Meer dan 80 procent van de kopers verwacht van een makelaar dat die informatie en tips geeft over energiebesparing bij de aankoop van een woning, maar in de praktijk wordt er in driekwart van de gevallen niet eens over gesproken. De Vereniging Eigen Huis vindt dat makelaars hiermee hun rol als professioneel adviseur niet waarmaken. 'Zij zijn immers de eersten die kopers bij het bezichtigen kunnen informeren over de aanwezige isolatie en mogelijkheden om de woning energiezuiniger te maken', stelt de VHE.

Lees ook: 'Niet-verduurzamen huis leidt tot hoge kosten'

Energielabel vaak enige aanleiding

In bijna de helft van de gevallen wordt er alleen gesproken over energiezuinigheid met betrekking tot het verplichte energielabel van het huis. Dit label geeft weer hoe zuinig of onzuinig een woning is en de verkoper is verplicht dit door te nemen met een koper. Vaak blijft het hier bij, wat vooral voor kopers van onzuinige woningen betekent dat er veel mogelijkheden om te verduurzamen onbesproken blijven.

Bron: Vereniging Eigen Huis

 

Ook interessant