toggle menu

Mansveld boos over te florissante dieseltest

Mansveld boos over te florissante dieseltest

Diesels blijken in de praktijk nog steeds meer schadelijke uitlaatgassen uit te stoten dan autofabrikanten meten in hun laboratoria.

Dat heeft TNO donderdag vastgesteld, na onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De uitstoot van zogenoemde stikstofoxiden is vaak vijf tot zes keer hoger dan de fabrikanten opgeven, aldus het departement.

Kwaliteit van de leefomgeving

De fabrikanten stellen de auto's namelijk op een bepaalde manier af, waardoor ze bij de test in het laboratorium onder de maximaal toegestane norm blijven. In de praktijk op de weg pakt dat echter anders uit. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) vindt het kwalijk dat fabrikanten zo weinig rekening houden met de kwaliteit van de leefomgeving, liet ze donderdag weten.

Testen op openbare weg

Op Europees niveau zette zij zich al namens Nederland in voor een nieuwe testmethode waarbij de uitstoot van auto's in de praktijk op de openbare weg wordt gemeten. Die nieuwe testmethode moet uiterlijk eind 2018 verplicht zijn voor alle fabrikanten van diesels.

Fabrikanten versus praktijk

Bekijk ook de uitzending van Radar over het verschil tussen branstofverbruik volgens fabrikanten en in de praktijk.

Bron: ANP

Ook interessant