toggle menu

'Matig bewijs voor medisch nut cannabis'

'Matig bewijs voor medisch nut cannabis'

Veel zieken zeggen baat te hebben bij cannabis als medicijn, maar of het ook daadwerkelijk goed werkt, wordt maar matig bewezen door wetenschappelijke studies. Dat stellen onderzoekers die 79 studies naast elkaar hebben gelegd. Het onderzoek wordt geleid door Jos Kleijnen, hoogleraar Systematic reviews in health care van de Universiteit Maastricht.

Aan de 79 studies deden in totaal 6462 deelnemers mee. 'De meeste studies wekten de suggestie dat cannabinoïden de symptomen verbeterden, maar die verbanden waren niet in alle studies statistisch significant', meldt de universiteit. Het bewijs voor een gunstige werking van cannabis bij chronische pijn en spasmen door Multipele Sclerose bleek bijvoorbeeld matig. Voor het verbeteren van misselijkheid bij chemotherapie vinden de onderzoekers het bewijs zelfs zwak. Dat geldt ook voor gewichtstoename bij HIV, slaapstoornissen en Tourette. Volgens de studie is het nut bij angststoornissen nog slechter bewezen. 'Beweringen dat cannabinoïden geen effect zouden hebben op psychose of depressie bleken op zeer zwakke bewijsvoering te rusten.'

De onderzoekers vonden wel een 'verhoogd risico op korte termijn-bijwerkingen'. Daaronder vallen duizeligheid, droge mond, misselijkheid, moeheid, slaperigheid, evenwichtsstoornissen en hallucinaties.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant