Mbo-scholen krijgen mogelijkheid voor alternatieve examinering

Mbo-scholen krijgen mogelijkheid voor alternatieve examinering

Mbo-docenten die vanwege de sluiting van de scholen op praktische problemen stuiten bij het beoordelen van stages of het afnemen van praktijkexamens, krijgen van het ministerie van Onderwijs toestemming om alternatieve mogelijkheden te gebruiken bij toetsing en beoordeling. Dat meldt de Algemene Onderwijsbond AOb.

Vervangende opdrachten en maatwerk

Door de uitbraak van het coronavirus hebben veel mbo-studenten hun stages of eindopdrachten niet kunnen afmaken. Leraren kunnen nu onder meer vervangende opdrachten en meer maatwerk aan studenten geven. Voorwaarde is wel dat zij uiterlijk eind dit jaar hun opleiding kunnen afronden. Als ze hun leerdoelen hebben gehaald, mogen opleidingen een afgebroken stage nu toch goedkeuren.

Veel denkwerk en creativiteit

'De verantwoordelijkheid ligt waar hij moet liggen: bij docententeams en examencommissies. Dat vind ik positief. Docenten zullen voor alle diplomeerbare studenten in beeld moeten brengen hoever ze zijn, welke hiaten er nog zitten en welke vervangende toetsen of opdrachten ze zouden kunnen doen. Dat vergt veel denkwerk en creativiteit en het zal ook een behoorlijke werklast met zich meebrengen', aldus AOb-bestuurder Tamar van Gelder.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant