McDonald's stopt met plastic rietjes

McDonald's stopt met plastic rietjes

Plastic rietjes bij dranken van McDonald's zijn binnenkort verleden tijd. De fastfoodketen wil ze vanaf volgend jaar gaan vervangen in alle Nederlandse vestigingen. Welk alternatief daarvoor in de plaats komt, is nog niet bekend.

De Nederlandse tak van McDonald's kijk op dit moment naar tests in andere landen, maar wil voor de jaarwisseling de knoop doorhakken. 'Je kunt denken aan rietjes van papier, of helemaal geen rietje', laat een woordvoerster weten. 'Denk daarbij aan een tuutje zoals bij koffiebekers.

Duurzame alternatieven

In het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn ze er al wel uit. Daar introduceert McDonald's vanaf september papieren rietjes, zo werd vrijdag bekend. Rietjes komen vaak als zwerfvuil in de omgeving terecht en dragen bij aan de grote plastic vervuiling in zee. Vanuit de politiek groeit daarom de druk om met duurzamere alternatieven te komen. Zo kondigden onder andere de Europese Commissie en de Britse regering een verbod aan op de wegwerpproducten.

Treinstations

Plastic rietjes verdwijnen op de korte termijn niet op treinstations van de NS, via stationsuitbater NS Retail een van de grootste horecaondernemingen van Nederland. Zo worden de rietjes voorlopig nog bij milkshakes van Smullers meegegeven. Wel hebben Kiosk-winkels onlangs hun plastic roerstaafjes vervangen door houten stokjes.

'Het is maar net aan welke knop je draait', stelt een woordvoerder van het vervoersbedrijf. NS richt zich volgens hem vooral op hergebruik om afvalproblematiek tegen te gaan. Van alle afval uit NS-treinen en stations moet daarom in 2020 driekwart worden gescheiden. Daarnaast willen NS en ProRail hun hoeveelheid afval binnen twee jaar met een kwart terugdringen ten opzichte van 2014, toen ze 12 miljoen kilo afval afvoerden.

Eerder bleek uit onderzoek van Radar dat 59 procent van de Testpanelleden vindt dat het plastic rietje in de ban moet.

Bron: ANP

Ook interessant