toggle menu

Mediaspelers als Filmspeler en NonStopPlayer in strijd met auteursrecht

Mediaspelers als Filmspeler en NonStopPlayer in strijd met auteursrecht

De verkoop van een mediaspeler waarmee mensen op hun tv gratis films kunnen streamen, zoals op Filmspeler.nl en NonStopPlayer.nl, kan een inbreuk op het auteursrecht vormen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie woensdag geoordeeld.

'De koper van een dergelijke speler krijgt opzettelijk en welbewust, gratis en zonder toestemming toegang tot een aanbod van beschermde werken', aldus de rechters.

Bekijk ook: NonStopPlayer levert illegaal content via niet-geleverde mediaspeler

Filmspeler.nl

Auteursrechtenorganisatie Stichting Brein had de website filmspeler.nl voor de rechter gesleept, omdat de apparaten die daar werden aangeboden illegaal zouden zijn. Via software op de speler, die in veel Nederlandse huiskamers staat, kunnen consumenten op hun tv bijvoorbeeld sportwedstrijden en films kijken die van internet worden 'geplukt'.

Rechtbank Midden-Nederland

De rechtbank Midden-Nederland had het hof in Luxemburg gevraagd of dit in strijd is met het auteursrecht. Dat oordeelt dat het illegaal is om films en andere producties die auteursrechtelijk zijn beschermd via zo'n speler te tonen.

Het is nu aan de rechtbank Midden-Nederland om een oordeel te vellen in de rechtszaak.

Reactie Brein

Stichting Brein laat in een reactie weten alle aanbieders van dergelijke spelers erop te wijzen dat ze direct moeten stoppen met de verkoop. Anders kunnen ze een dwangsom en schadevergoeding tegemoetzien. Volgens de organisatie telt Nederland zeker honderd aanbieders van dit soort kastjes. De schade zou in de miljoenen lopen.

Brein-directeur Tim Kuik raadt kopers aan de spelers terug te sturen en hun geld terug te vragen. 'Doorgaan met streamen uit illegale bron maakt inbreuk en de illegale spelers mogen niet worden doorverkocht.'

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant