toggle menu

'Medicijngebruik laaggeletterden kan beter'

'Medicijngebruik laaggeletterden kan beter'

Onder het motto 'Kunt u dat even uitleggen?' begint maandag een landelijke campagne die goed medicijngebruik onder laaggeletterde patiënten moet stimuleren.

De campagne maakt deel uit van de Week van de Alfabetisering. Daarin wordt stilgestaan bij het feit dat lezen en schrijven voor een op de negen Nederlanders niet vanzelfsprekend is. Het levert bijvoorbeeld ook problemen op bij reizen in het ov, het schrijven van een sollicitatiebrief en het lezen van ondertitels op televisie.

Voorschriften verkeerd geïnterpreteerd

De patiënten begrijpen de mondelinge en schriftelijke informatie die zij in de apotheek bij hun geneesmiddel ontvangen vaak niet of nauwelijks. Voorschriften over tijdstip, dosering en de manier van innemen worden dan verkeerd geïnterpreteerd.

Nieuwe iconen ontwikkeld

Speciaal voor de doelgroep zijn 24 nieuwe iconen ontwikkeld die lastige begrippen uitleggen als 'driemaal daags' en 'op een lege maag innemen'. Ook zijn er dit soort tekens voor de werking van de medicijnen, meldde KNMP, de beroepsorganisatie voor apothekers maandag.

Kunt u dat even uitleggen?

De campagne 'Kunt u dat even uitleggen?' wordt maandag geopend door staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid en Welzijn). In Nederland zijn zo'n 1,3 miljoen mensen tussen de 16 en 65 jaar laaggeletterd. Dat is meer dan 11 procent van de Nederlandse bevolking.

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant

Ga nu naar Lees meer over de onderwerpen in deze uitzending.