toggle menu

Medisch dossier BN'er ongeoorloofd bekeken door tientallen zorgmedewerkers

Medisch dossier BN'er ongeoorloofd bekeken door tientallen zorgmedewerkers

Zorginstellingen moeten volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) organisatorische en technische maatregelen nemen om te waarborgen dat niet zomaar alle medewerkers van een instelling medische dossiers kunnen inzien.

Aanleiding vormt de inbreuk van het medisch dossier van Samantha de Jong, beter bekend als realityster Barbie. Naar dit voorval doet de privacywaakhond momenteel onderzoek. 'Het datalek is bij ons gemeld. We kijken ernaar, daar is een vaste procedure voor', laat een woordvoerder weten.

Ongeoorloofde inzage in 'sappig' dossier

Donderdag werd bekend dat tientallen medewerkers van het Haga-ziekenhuis in Den Haag ongeoorloofd het medisch dossier hebben bekeken van De Jong. Zij werd begin dit jaar opgenomen in het ziekenhuis nadat ze een zelfmoordpoging zou hebben gedaan.

'Alleen voor rechtstreeks betrokkenen'

Volgens privacywaakhond AP mogen alleen medewerkers die rechtstreeks betrokken zijn bij de behandeling het medisch dossier inzien. En ook alleen maar dat deel van het dossier dat nodig is voor de behandeling. Een maatregel die genomen kan worden volgens AP is het bijhouden van een logboek, zodat achteraf gezien kan worden wie welke pagina's op welk moment heeft bekeken.

Veel datalekken in de zorg

De woordvoerster van AP kon niet zeggen hoe vaak het voorkomt dat onbevoegde zorgmedewerkers hun neus steken in dossiers van patiënten. 'De zorg staat wel al jaren in de top-drie van meldingen van datalekken'. Die lekken worden vermoedelijk vooral veroorzaakt door onbeveiligde verbindingen en menselijke fouten.

De Patiëntenfederatie denkt dat het vaker voorkomt dat onbevoegde medewerkers in patiëntendossiers kijken. 'De ontslagprocedures van medewerkers hierover zijn terug te vinden op internet', zegt een woordvoerster. Zij noemt de kwestie in het Haga-ziekenhuis 'buitengewoon onzorgvuldig'. Volgens de patiëntenorganisatie heeft het Haga-ziekenhuis een 'cultuurprobleem', gezien de grote aantallen mensen die ongeoorloofd in het dossier hebben gekeken.

PvdA bevraagt Bruins om medisch dossier Barbie

De PvdA is geschrokken van het bericht dat tientallen onbevoegden in het medisch dossier van realityster Barbie hebben gesnuffeld. Tweede Kamerlid Sharon Dijksma wil dat minister Bruno Bruins (Medische Zorg) het Haga-ziekenhuis op het voorval aanspreekt.

Dijksma wil verder van de minister weten of dit meer mensen overkomt en of de Inspectie voor de Gezondheidszorg niet moet ingrijpen. Ook vraagt ze Bruins of hij reden ziet voor strengere regels voor de toegang tot patiëntgegevens.

Update 7 april: Tergooi Ziekenhuis biedt BN'ers nepnaam

Het Tergooi Ziekenhuis biedt bekende Nederlanders een vipstatus en een nepnaam. Zo wil het ziekenhuis in Het Gooi voorkomen dat de gegevens van deze bekende patiënten in verkeerde handen terechtkomen. Dat schrijft NH Nieuws.

Met de zogenoemde vip-status, die een BN'er zelf moet aanvragen, hoopt het ziekenhuis met vestigingen in Blaricum en Hilversum dergelijke gevallen buiten de deur te houden. Deze patiënten zijn niet onder hun eigen naam vindbaar in het elektronisch patiëntendossier, maar alleen via een speciaal patiënten-identificatienummer. Elke keer als ze een bezoek brengen aan het Tergooi Ziekenhuis, moeten zij dit nummer laten zien. Ook is het mogelijk om onder een schuilnaam ingeschreven te worden.

Het ziekenhuis controleert verder wekelijks of artsen en medewerkers die geen behandelrelatie met de VIP-patiënt hebben, zich toegang hebben verschaft tot hun medische gegevens.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant