toggle menu

Medisch specialisten krijgen miljoenen van farmaceuten

Medisch specialisten krijgen miljoenen van farmaceuten

De farmaceutische industrie betaalt medisch specialisten van specifieke beroepsgroepen miljoenen voor advieswerk, spreekbeurten en onkostenvergoedingen bij congresbezoek. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

De industrie richt zich op bepaalde specialisten zoals reumatologen, urologen, longartsen en internisten.

Camouflerend gemiddelde

Volgens de krant ontving ruim 40 procent van de reumatologen en urologen vorig jaar geld van farmaceuten. Voor longartsen en internisten was dit ruim een derde. Artsenorganisatie KNMG zei eerder dat slechts een paar procent van alle artsen bijverdient. Dat gemiddelde camoufleert dat de betalingen zich concentreren in enkele specialismen.

Dit leverde een ranglijst op met bijna 2400 artsen, die vorig jaar gezamenlijk 5,6 miljoen euro van farmaceutische bedrijven kregen. Het meeste hiervan, ruim 2,2 miljoen euro, ontvingen artsen als tegemoetkoming in hun reis- en verblijfskosten voor congresbezoeken.

Betalingsgegevens opgevraagd

De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt of de specialisten met hun bijverdiensten van de farmaceuten de geneesmiddelenwet hebben overtreden. Hiervoor heeft de inspectie enkele maanden geleden de betalingsgegevens van de artsen in de top tien opgevraagd bij het Transparantieregister.

Ook wil de inspectie gegevens over de hoogste contractbedragen, betalingen per klus en contracten tussen farmaceuten en specialisten.

De Volkskrant analyseerde de betalingen aan ruim 13.000 medisch specialisten (ruim de helft van het totaal) in zestien vakgebieden.

Bron: ANP / Volkskrant

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant