'Meer arseen dan toegestaan in rijstproducten voor baby's'

'Meer arseen dan toegestaan in rijstproducten voor baby's'

Bedrijven die babyvoedsel op de markt brengen moeten ervoor zorgen dat rijstpapjes, rijstebloem en rijstwafels voor baby's minder vervuild zijn met arsenicum. Consumentenorganisatie Foodwatch doet die oproep na onderzoek waaruit blijkt dat in zes van de 24 onderzochte rijstproducten voor baby's meer arsenicum zit dan is toegestaan.

Arseen, of arsenicum, is een zwaar metaal dat via milieuvervuiling in voedsel terecht komt. Rijstplantjes nemen arseen op uit de bodem. Als je langdurig te veel arseen binnenkrijgt, verhoogt dat het risico op kanker, aldus het Voedingscentrum dat ouders adviseert om hun kinderen niet elke dag rijst of rijstproducten te geven.

'Bedrijven spannen zich onvoldoende in'

Foodwatch vindt dat dit advies niet goed bekend is en wijst erop dat producenten suggereren dat je 'je kindje in de ochtend en in de avond', rijstproducten kunt geven. 'Bedrijven spannen zich duidelijk onvoldoende in om kankerverwekkende stoffen uit babyvoedsel te houden en geven ouders bovendien onverantwoord voedingsadvies dat geen rekening houdt met blootstelling aan arsenicum', aldus de consumentenorganisatie.

NVWA: rekening houden met meetonzekerheid

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stelt in een reactie dat het van belang is om ervoor te zorgen dat het gehalte arseen in voedsel zo laag mogelijk is, zodat mensen er zo weinig mogelijk aan worden blootgesteld. De te hoge gehaltes die Foodwatch heeft aangetroffen, liggen volgens de NVWA niet heel ver boven de maximumlimiet. 'De NVWA zou bij dergelijke gehaltes niet kunnen optreden, omdat de NVWA rekening moet houden met meetonzekerheid (in dit geval 20 procent).' Volgens de voedselwaakhond geeft het rapport van Foodwatch wel aan dat levensmiddelenbedrijven moeten zorgen dat de grondstoffen die zij inkopen veilig zijn; de NVWA controleert daar op.

Bron: ANP

Ook interessant