toggle menu

Meer bewaking op internationale treinen en stations

Meer bewaking op internationale treinen en stations

Internationale treinen en stations in Nederland worden scherper bewaakt. Politie en marechaussee gaan intensiever controleren. Dat zegt minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie).

De minister praatte zaterdag in Parijs met collega's uit acht andere Europese landen over maatregelen tegen terrorisme in treinen.

Nederland en België gaan ook vaker samen controleren in treinen. 'Intensivering van de veiligheidsmaatregelen past in het huidige dreigingsbeeld, maar moet de samenleving niet ontregelen', voegde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Dick Schoof, er aan toe.

Aanleiding voor het overleg is de ternauwernood verijdelde aanslag in de Thalys van Amsterdam naar Parijs vorige week vrijdag. Een man werd overmeesterd toen hij met een kalasjnikov en enkele messen uit het toilet kwam gestormd.

Meer uitwisseling van informatie

Volgens Van der Steur zal de verscherpte bewaking die al was ingesteld na de poging tot een aanslag in de Thalys nu verder gaan. Ook hebben de ministers afgesproken dat de betrokken landen beter informatie gaan uitwisselen. Van der Steur heeft erop aangedrongen dat dit ook meer gestandaardiseerd gaat worden, zodat de informatie beter verwerkt kan worden. Dat is nodig omdat voor de man die de aanslag wilde plegen wel gewaarschuwd was, maar hij niet tegengehouden werd.

Verder gaan de Europese verkeersministers bekijken of treinkaartjes op naam kunnen worden gesteld zodat verdachte personen beter uit de trein kunnen worden gehouden. Bij het kopen van een kaartje kan zo worden bekeken of een treinreiziger voorkomt op een lijst met verdachte personen.

Bagagecontrole

Ook wordt de mogelijkheid van verscherpte controle op bagage onderzocht. Vooral Duitsland zei daar moeite mee te hebben omdat het tot groot oponthoud zou kunnen leiden. De verkeersministers spreken daar in oktober over verder.

Bij de bijeenkomst waren behalve Van der Steur ook ministers aanwezig uit Frankrijk, België, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Spanje, Luxemburg en Zwitserland. Ook de Europese Commissie was vertegenwoordigd.

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant