toggle menu

Meer boeren aangesloten bij Beter Leven keurmerk

Meer boeren aangesloten bij Beter Leven keurmerk

Het aantal boeren dat meedoet aan het Beter Leven keurmerk is de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Volgens de Dierenbescherming, die het keurmerk in 2007 introduceerde, doen 1651 veehouders mee. In 2012 waren dat er nog maar iets meer dan achthonderd. Samen houden ze nu 31 miljoen dieren, vooral vleeskippen (26,7 miljoen) en verder vooral varkens, legkippen en runderen.

Het Beter Leven keurmerk is een sterrensysteem waarin het aantal sterren (één, twee of drie) de mate van diervriendelijkheid aangeeft waarmee de boer zijn bedrijf runt. Varkens met één ster krijgen volgens de Dierenbescherming meer ruimte en afleiding, bij twee sterren komt daar een uitloop naar buiten bij en bij drie sterren worden de dieren biologisch gehouden.

Omzet van producten in de lift

Ook de omzet van producten met het keurmerk zit enorm in de lift: de omzet zou volgens berekeningen van onderzoeksbureau IRI dit jaar kunnen uitkomen op 1,4 miljard euro, ruim 50 procent meer dan in 2016.

Minder plofkip in supermarkten

Supermarkten kiezen steeds vaker voor een groot aanbod aan duurzame en diervriendelijk geproduceerde producten. Vorige week meldde Wakker Dier dat de zogenoemde plofkip, een kip die in korte tijd wordt vetgemest, bij de meeste supermarkten uit de schappen aan het verdwijnen is.

Bron: ANP

Ook interessant