Meer dan de helft van de volwassenen in Europa hebben te maken met overgewicht of obesitas

Meer dan de helft van de volwassenen in Europa hebben te maken met overgewicht of obesitas

Bijna zes op de tien volwassenen in Europa kampen met overgewicht of obesitas, staat in een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Nederland zit iets onder dit gemiddelde.

Bij kinderen is bijna één op de drie in Europese landen zwaarlijvig. Het gaat om 29 procent van de jongens en 27 procent van de meisjes. Wereldwijd is overgewicht en obesitas alleen in de Verenigde Staten een groter probleem dan in Europa.

Te zware mensen hebben grotere kans op het krijgen van ziektes

Zwaarlijvigen hebben een grotere kans op het krijgen van kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en luchtwegaandoeningen. Overgewicht en obesitas zijn een van de belangrijkste doodsoorzaken in Europa, met naar schatting 1,2 miljoen sterfgevallen per jaar. Dat komt overeen met 13 procent van de totale sterfte.

De WHO stelt ook dat mensen met obesitas onevenredig zwaar zijn getroffen door de gevolgen van de coronapandemie. Zo zijn veel mensen ongezonder gaan eten en minder gaan bewegen. Dat heeft volgens de onderzoekers gevolgen voor volksgezondheid de komende jaren. 'En het zal aanzienlijke inspanningen vergen om dit terug te draaien', staat in het rapport.

Bron: ANP

Ook interessant