toggle menu

Meer druk op vaste werknemers door coronacrisis

Meer druk op vaste werknemers door coronacrisis

Werkgevers noemden in 2019 een hoge werkdruk, lichamelijke belasting en beeldschermwerk als grootste arbeidsrisico's. Door de coronacrisis verandert de hele arbeidsmarkt, maar de druk op vaste werknemers neemt alleen maar toe, zegt TNO in De Telegraaf.

Het onderzoeksinstituut presenteert woensdag de resultaten van de tweejaarlijkse werkgeversenquête, die eind vorig jaar onder 4500 werkgevers - zowel bedrijfsleven als overheid en non-profit - werd afgenomen.

Krappe arbeidsmarkt in 2019

In 2019 waren de omstandigheden voor werkgevers ook heel bijzonder, zegt onderzoeker Frans van der Zee. 'We hadden toen te maken met een zeer krappe arbeidsmarkt. Dat wordt radicaal anders, nu door de coronacrisis veel mensen hun baan verliezen.'

Inzetbaarheid

Uit de enquête blijkt dat de brede inzetbaarheid van personeel de laatste jaren wat is afgenomen. Gaf in 2014 51 procent van de werkgevers aan personeel voor verschillende taken te kunnen inzetten, in 2019 was dat nog 45 procent.

Niet verlengen

'Veel bedrijven nemen momenteel afstand van een deel van hun flexibele schil', zegt Van der Zee. 'Tijdelijke contracten worden niet verlengd. Om dan toch met veranderingen zoals digitalisering en technologisering om te kunnen gaan, is het belangrijk dat vaste werknemers breed inzetbaar zijn.'

Bron: ANP / MediaWatch

Ook interessant