toggle menu

Meer geld naar wijkverpleging vanuit zorgverzekeraar

Meer geld naar wijkverpleging vanuit zorgverzekeraar

Zorgverzekeraars trekken volgend jaar meer geld uit voor de wijkverpleging. Dat blijkt uit een rondgang van onderzoeksprogramma De Monitor.

Zilveren Kruis Achmea zegt dat het tarief rond de 4 procent zal stijgen, VGZ houdt het op 'enkele procenten' en ook CZ zegt dat er geld bij komt. Dat is onder meer bedoeld om personeel te kunnen bij- en omscholen, meer personeel aan te trekken en te voorkomen dat patiënten geweigerd worden in de wijkverpleging.

'Redding voor thuiszorginstellingen'

Dat extra geld wordt uitgetrokken, wil nog niet zeggen dat ouderen meer zorg krijgen. Volgens Ruud Dijkers van Thuiszorg West-Brabant zal het resultaat vooral zijn dat noodlijdende thuiszorginstellingen het hoofd boven water kunnen houden.

Miljoenenbezuiniging

In tegenstelling tot de zorgverzekeraars is het kabinet juist van plan om 100 miljoen euro te bezuinigen. PvdA-voorman Lodewijk Asscher noemt het 'vrij schandelijk' dat minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid de zorgen van verpleegkundigen en patiënten sust, maar niet zou afzien van die bezuiniging.

De maatregel 'moet voor het eind van het jaar van tafel, anders is het tijd voor actie', vindt Asscher. De PvdA-leider wijst erop dat er ook manieren zijn om actie te voeren zonder dat patiënten daaronder lijden.

'Verdeling van bezuinigingen nog onduidelijk'

De PvdA maakt uit het plan van het kabinet om 1,9 miljard euro te bezuinigen op de gehele gezondheidszorg op dat de wijkverpleging het met 100 miljoen minder moet doen. Het kabinet werpt tegen dat er de komende jaren juist alleen maar meer geld naar de zorg gaat, en nog helemaal niet duidelijk is hoe de voorgenomen bezuiniging over de verschillende sectoren wordt verdeeld.

Bron: ANP / ANP MediaWatch / De Monitor

Ook interessant