Meer groenten van minder grond door teelt in kassen

Meer groenten van minder grond door teelt in kassen

Nederland produceert steeds meer zomergroenten, zoals tomaten. Daarvoor wordt echter steeds minder grond gebruikt. Teelt in kassen maakt dit mogelijk, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Sinds 2000 is de productie van zomergroenten met bijna 30 procent gestegen. Vorig jaar bracht de Nederlandse bodem bijna 2,2 miljard kilo op. Dat is bijna 500 miljoen kilo, oftewel 29 procent meer dan 15 jaar geleden.

Minder land

In dezelfde tijd ging het aantal hectare land dat voor deze productie wordt gebruikt, juist omlaag. Ten opzichte van het jaar 2000 wordt 13 procent minder land gebruikt, doordat steeds meer groenten in glazen of kunststof kassen wordt verbouwd. De opbrengst van zomergroenten uit kassen is gemiddeld 16 keer hoger dan die van de open grond.

Aardbei vs. doperwt

De productie van aardbeien onder glas en kunststof is over de afgelopen 15 jaar zelfs met 90 procent gestegen. Aardbeien waren überhaupt een populair gewas, ook op de open grond werden meer aardbeien gekweekt. De productie van doperwten is daarentegen met de helft gedaald, sinds 2000.

Bron: ANP

Ook interessant