toggle menu

Meer huizenaankopen door particuliere beleggers

Meer huizenaankopen door particuliere beleggers

Het aantal huizenaankopen door particuliere beleggers is in sommige steden zeer sterk gestegen, blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant. In steden als Groningen, Amsterdam en Enschede ging vorig jaar meer dan een op de tien verkochte woningen naar een particuliere belegger, in Maastricht zelfs een op de vijf.

Beleggers onttrekken vooral koophuizen aan de markt die geschikt zijn voor jonge gezinnen en andere starters. Vooral goedkope huizen zijn populair. Van de vorig jaar verkochte woningen die voor minder dan een ton weg gingen, kwam ruim 15 procent in handen van kleine beleggers, zegt woningmarktonderzoeker Paul de Vries van het Kadaster. In 2008 was dat nog ongeveer 5 procent.

Particulieren die een tweede, derde of vierde woning kopen als beleggingspand slaan bij voorkeur hun slag in steden met een grote studenten- of expatpopulatie.

Tijdelijk twee woningen 

In 2008 bezat 7,1 procent van de Nederlandse huizenkopers een of meerdere woningen. Vorig jaar was dat al 11,2 procent. Ongeveer een kwart daarvan bestaat uit mensen die gaan verhuizen en daardoor tijdelijk twee woningen bezitten.

Bron: ANP MediaWatch / Volkskrant 

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant