Meer huizenbezitters sluiten hypotheek over

Meer huizenbezitters sluiten hypotheek over

Het aantal huizenbezitters dat in het afgelopen jaar hun hypotheek heeft omgezet om van de historisch lage rente te profiteren is flink gestegen. Dat concludeert De Hypotheker op basis van eigen cijfers.

Volgens de naar eigen zeggen grootste hypotheekbemiddelaar in Nederland steeg het aantal overgesloten leningen voor een huis in 2018 met 85 procent ten opzichte van een jaar geleden. In het eerste kwartaal van 2019 jaar was de stijging nog forser: 92 procent op jaarbasis. De adviseur verwacht dat deze trend de komende kwartalen doorzet. Het zijn vooral woningeigenaren boven de 45 jaar die ervoor kiezen hun hypotheek over te sluiten.

De aflossingsvrije hypotheek bestaat niet: zo kun je aflossen

Door de hypotheek over te sluiten kunnen voor veel mensen de woonlasten flink omlaag. Zeker als de hypotheek al een tijdje loopt en er een rente van 4 à 5 procent wordt betaald, kan dat schelen.

Door de lage rente kiezen steeds meer mensen voor een lange rentevaste periode. In 2018 koos een bijna kwart van de huizenkopers voor een rentevaste periode van dertig jaar. Een periode van twintig jaar zonder renteaanpassingen was het populairst. daar koos volgens De Hypotheker 45,7 procent van de mensen voor. De tien jaar vastgezette rente, tot voor kort nog het populairst, werd nog maar in 18 procent van de gevallen gekozen.

Bron: ANP

Ook interessant