toggle menu

Meer kans op hondsdolheid in Nederland door geïmporteerde honden

Meer kans op hondsdolheid in Nederland door geïmporteerde honden

Nederlanders moeten waarschijnlijk gaan oppassen voor rabiës oftewel hondsdolheid. De dodelijke ziekte komt in ons land op het ogenblik niet voor, maar kan meekomen met jonge hondjes uit Oost-Europa die in ons land worden ingevoerd. Door bijten, krabben en likken aan wonden kunnen de beestjes het niet alleen op elkaar overbrengen, bijvoorbeeld tijdens de transporten, maar uiteindelijk ook op mensen. Zodra iemand die besmet is klachten krijgt, is er geen redden meer aan.

Geïmporteerde honden

Dat zegt Paul Overgaauw, dierenarts-microbioloog aan de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Hij adviseert de dierenwelzijnsorganisatie House of Animals, die ook alarm slaat. Er worden volgens Overgaauw minstens 50.000 pups per jaar in ons land ingevoerd, gezien of ongezien. De papieren van de hondjes vermeldden vaak inentingen die in werkelijkheid niet zijn gegeven.

15 weken

De hondjes moeten minstens 15 weken oud en tegen rabiës ingeënt zijn om verhandeld te mogen worden, maar het overgrote deel is jonger, veelal maar een week of zes, zegt de dierenarts. Oudere hondjes zijn namelijk niet interessant voor de exporteurs in Oost-Europa: de zorg en het voer gaat ze anders te veel kosten.

De pups moeten bij 12 weken worden geprikt en dan moet de vaccinatie nog drie weken inwerken. 'Daar komt die periode van 15 weken vandaan', aldus Overgaauw.

Bloedonderzoek

House of Animals deed een kleinschalig bloedonderzoek bij puppy's die vanuit Hongarije werden geëxporteerd naar ons land. Uit steekproeven bij hondjes die via Hongarije terechtkwamen bij een handelaar in Brabant, zijn volgens House of Animals 'geen of te weinig antistoffen' tegen rabiës in het bloed aangetroffen. Overgaauw hoort ook van collega's in het land dat ze pups op de onderzoekstafel krijgen die te jong zijn en niet geprikt.

Aangifte

House of Animals gaat volgende week aangifte doen tegen de handelaar in Brabant en tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), omdat die de regels onvoldoende zou weten te handhaven. Volgens Overgaauw is er bij bijvoorbeeld de douane ook niet genoeg kennis en wordt er slechts globaal naar de hondjes gekeken.

De mens kan tegen hondsdolheid worden ingeënt, maar dit gebeurt eigenlijk alleen bij reizigers naar bepaalde verre bestemmingen.

Bron: ANP

Ook interessant