toggle menu

Meer mensen betalen hun zorgverzekering niet

Meer mensen betalen hun zorgverzekering niet

Het aantal mensen dat de premie voor zijn zorgverzekering niet betaalt, loopt op. Zorginstituut Nederland schat dat er eind dit jaar ruim 340.000 wanbetalers zullen zijn. Dat schrijft minister Edith Schippers van Volksgezondheid dinsdag aan de Tweede Kamer. Eind vorig jaar waren er nog 316.000 wanbetalers.

Op de 13,3 miljoen betalende verzekerden betekent dit dat 2,5 procent niet betaalt. Dat percentage wanbetalers is volgens Schippers hetzelfde als in de tijd dat de Ziekenfondswet nog bestond. Mensen die hun premie lange tijd niet betalen worden achter hun broek gezeten door het Zorginstituut, dat de gegevens krijgt van de zorgverzekeraar. Zij moeten een bestuursrechtelijke premie voldoen die waar mogelijk rechtstreeks van hun inkomen wordt gehaald.

Schippers noemt de problemen weerbarstig, want hoewel tienduizenden wanbetalers hun schuld kunnen afbetalen, komen er toch meer mensen bij die daar niet in slagen. Het niet betalen van de premies is onwenselijk en tast de solidariteit onder het zorgverzekeringsstelsel aan, stelt de minister. Nog meer mensen hebben een kortere achterstand in de betaling: in maart van dit jaar ging het om ruim 650.000 verzekerden. Zij proberen er eerst met hun zorgverzekeraar uit te komen.

Halverwege dit jaar waren er ook nog ruim 30.000 mensen die als onverzekerd te boek staan, 2000 meer dan eind 2013. Zij krijgen boetes opgelegd.

Bron: ANP

Ook interessant