toggle menu

Meer Nederlanders doen belastingaangifte zelf

Meer Nederlanders doen belastingaangifte zelf

Vanaf vandaag (1 maart) is het mogelijk om belastingaangifte te doen. Steeds meer Nederlanders doen dit zelf, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. 65 procent van de respondenten vult de aangifte zelf in. Dat is iets meer dan het jaar hiervoor (64 procent) en een grote stijging ten opzichte van 2014 (54 procent).

Veel meer mannen (74%) dan vrouwen (56%) vullen zelf de aangifte in.

'Doe aangifte vanaf tweede helft maart'

De Consumentenbond ondervroeg 1022 Nederlanders. Meer dan de helft van hen (55 procent) doet de aangifte meteen in de eerste week van maart. Het kan echter zo zijn dat de Belastingdienst in de eerste weken nog aanpassingen doorvoert in de online aangifte. De bond raadt daarom aan om pas vanaf de tweede helft van maart belastingaangifte te doen.

Digitale aangifte fijner dan papieren variant

73 procent van de mensen die zelf belastingaangifte doen, vinden de digitale manier hierbij fijner dan de papieren aangifte. Van de mensen die aangifte doen vindt 59 procent dit gemakkelijker via 'Mijn Belastingdienst' dan toen ze het aangifteprogramma nog moesten downloaden. Dit komt vooral doordat er vooraf al gegevens ingevuld zijn en het minder tijd kost.

De helft van de ondervraagden vindt de aangifte lastig. Als oorzaken geven zij de aftrekposten anders dan de eigen woning. Consumenten moeten zelf de informatie over die posten verzamelen en invoeren, omdat ze er nog niet in staan.

Eerder over belastingaangifte bij Radar:

Bibliotheken bieden vaker hulp bij belastingaangifte

Let op deze 13 zaken bij het doen van je aangifte inkomstenbelasting 2018

Bron: Consumentenbond

Ook interessant