'Meer reisvertraging door files in begin 2019'

'Meer reisvertraging door files in begin 2019'

Het aantal uren reisvertraging dat automobilisten oplopen door files en oponthoud op de rijkswegen is in de eerste vier maanden van 2019 met 1 procent gestegen. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer.

Het zogenoemde reistijdverlies - wanneer weggebruikers langzamer rijden dan de referentiesnelheid van 100 km per uur - komt daardoor op jaarbasis uit op 67 miljoen uur in totaal, blijkt uit de Rapportage Rijkswegennet.

Eerder constateerde de ANWB dat het overdag op de wegen steeds drukker wordt. Het aantal files buiten de spits groeide in het eerste halfjaar van 2019 met 18 procent, aldus de bond.

'Meer rijstroken helpen files voorkomen'

De belangrijkste fileoorzaak is drukte op de wegen, gevolgd door ongevallen. Eerder bleek dat de aanleg van meer rijstroken helpt om files te voorkomen. Nadat eerder de files op de snelweg A1 verdwenen door uitbreiding van rijstroken, is hetzelfde gebeurd op de A6. Daar wordt nu ook doorgereden na een verdubbeling van de wegcapaciteit en horen opstoppingen tot het verleden.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant