toggle menu

'Meer tijd voor gesprek patiënt en arts'

'Meer tijd voor gesprek patiënt en arts'

Er moet meer ruimte komen voor de wat langere gesprekken tussen arts en patiënt, vóór wordt overgegaan tot behandeling of operatie. Die gesprekken zouden vergoed moeten worden door de zorgverzekeraars.

De regeringspartijen PvdA en VVD zullen dat woensdag bepleiten in het debat over de begroting van het ministerie van Volksgezondheid.

Langer gesprek niet vergoed

In het huidige systeem krijgen ziekenhuizen behandelingen en operaties vergoed van de zorgverzekeraar, maar een langer gesprek niet, tenzij het gaat om een terminaal zieke. Het korte gesprek wordt vergoed, maar duurt dat langer dan komt er niet extra geld. Het ziekenhuis draagt die kosten dan in feite zelf.

Coalitie wil verandering

De coalitie wil dat dus op initiatief van de PvdA veranderen. 'We moeten ons niet langer laten gijzelen door het systeem dat 'zo snel mogelijk opereren' stimuleert, maar de patiënt en de arts zelf weer leidend te laten zijn bij de vraag welke zorg het beste past', aldus Kamerlid Lea Bouwmeester (PvdA).

Medische richtlijnen

De VVD sluit zich aan bij het pleidooi van de PvdA. 'Het is belangrijk dat mensen zelf de regie kunnen houden, in overleg met hun arts. Dat moet net zo normaal worden als het opnemen van de bloeddruk', zegt Kamerlid Leendert de Lange in het AD. De VVD wil dat het gezamenlijk beslissen door patiënt en arts wordt opgenomen in de medische richtlijnen.

Eigen risico

Het CDA wil dat het eigen risico op de schop gaat. Dat is volgens Kamerlid Hanke Bruins Slot van een rem op onnodig zorggebruik inmiddels uitgegroeid tot een rem op medisch noodzakelijke zorg. Steeds meer mensen gaan vanwege de kosten niet naar het ziekenhuis als ze worden doorverwezen door de huisarts.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant