Meer transparantie in kosten rijklaar maken auto's

Meer transparantie in kosten rijklaar maken auto's

Bij de aanschaf van een nieuwe auto zijn de kosten voor het rijklaar maken van een voertuig tegenwoordig beter zichtbaar. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) woensdag na eigen onderzoek. Daarmee heeft de autobranche gehoor gegeven aan de eerdere oproep van de toezichthouder.

De ACM kondigde halverwege 2016 aan scherper toe te zullen zien op transparantie van prijzen in de autobranche. Lees: Onderzoek naar 'rijklaarmaakkosten' auto's. Daarbij werden alle importeurs en hun dealers opgedragen hun prijzen inclusief de onvermijdbare kosten te vermelden. Eerder werden deze kosten, onder meer voor transport naar de dealer of kentekenplaten, niet gemeld.

1500 euro bovenop aankoopprijs

Onder meer de Consumentenbod en de ANWB trokken daarover bij de ACM aan de bel. Volgens de toezichthouder kon het bedrag dat er bij nieuwe auto's nog bij kwam oplopen tot wel 1500 euro.

Voor tweedehands auto's, motoren, caravans en campers geldt volgens de ACM ook dat alle kosten om het voertuig veilig en op naam uit de garage mee te kunnen nemen in de prijs moet zitten. Momenteel wordt over een 'passende aanpak' voor deze groep nagedacht.

Bron: ANP

Ook interessant