Meer vakantiegeld dit jaar? Zo zit het bij jouw inkomen!

Meer vakantiegeld dit jaar? Zo zit het bij jouw inkomen!

Nederlandse werknemers kunnen dit jaar netto iets meer vakantiegeld verwachten dan vorig jaar. Dat heeft de grote salarisstrookverwerker ADP uitgerekend. Volgens het bedrijf, dat jaarlijks kijkt wat mensen onder de streep meer of minder overhouden, scheelt het over het algemeen een paar euro. Dat is te danken aan iets lagere belastingtarieven.

Verdien je een modaal inkomen van ruim 2900 euro bruto per maand dan ontvang je volgens ADP netto 4 euro meer aan vakantiegeld dan in 2021. Twee keer modaal zou 8 euro meer ontvangen.

Alleen mensen die minder verdienen dan het fulltime minimumloon van 1725 euro bruto per maand, krijgen iets minder vakantiegeld gestort dan vorig jaar. Maar ook hier is het verschil maar enkele euro's. Dit betreft bijvoorbeeld parttimers en jongeren onder de 21 jaar. Volgens ADP houden zij minder over door een minder snelle opbouw van de arbeidskorting bij de lagere inkomens ten opzichte van vorig jaar.

Stijging niet voldoende om inflatie te compenseren

Deskundigen van de onderneming geven aan dat de minieme stijging van het netto vakantiegeld zeker niet voldoende zal zijn om de hoge inflatie te compenseren. Door de flinke prijsstijgingen zijn Nederlanders nu al gauw veel meer geld kwijt aan vakanties en andere zaken, zoals energiekosten. ADP wijst erop dat eerder uit diverse onderzoeken naar voren is gekomen dat het vakantiegeld door mensen ook steeds vaker wordt gebruikt om maandelijkse lasten of achterstanden te kunnen betalen.

Bron: ANP

Ook interessant