Meer valse bankbiljetten in Nederland

Meer valse bankbiljetten in Nederland

Het aantal valse eurobiljetten in Nederland is in de eerste helft van dit jaar met bijna een kwart (24 procent) toegenomen vergeleken met de tweede helft van vorig jaar. In totaal werden er 23.900 valse biljetten onderschept, maakte De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag bekend.

De toename is opvallend omdat er wereldwijd juist sprake is van een daling. Volgens de Europese Centrale Bank (ECB) werden er wereldwijd in totaal 331.000 valse eurobiljetten aangetroffen, een afname van 6 procent vergeleken met de laatste 6 maanden van vorig jaar. Een mogelijke verklaring voor de toename in Nederland is volgens DNB dat er eerder dit jaar een criminele bende actief was met geldvervalsing, die inmiddels is opgerold.

Vooral de coupures van 20 en 50 euro worden veel door valsmunters gedrukt. DNB benadrukt dat het risico om een vals biljet in handen te krijgen nog altijd heel klein is.

Buitenlandse productie

Uit een eerder politieonderzoek kwam naar voren dat er in Nederland nauwelijks valse euro's worden geproduceerd. Het komt wel eens voor dat ergens op een zolderkamertje een geldprinter wordt aangetroffen, maar de meeste valse biljetten in Nederland komen uit Italië en Bulgarije.

Bron: ANP

Ook interessant