Meer vrijheid bij het bouwen van een huis

Meer vrijheid bij het bouwen van een huis

Het ontwerpen van een eigen huis wordt gemakkelijker. Het bouwbesluit is gewijzigd en de veranderingen gaan al op 1 juli officieel in.

Particulieren kunnen meer zelf beslissen als het gaat om de hoogte van plafonds en de grootte van badkamer en wc. Het gaat niet alleen om nieuwe huizen, maar ook om panden die tot woonhuis worden verbouwd.

De eisen voor nieuwe studentenhuisvesting gaan ook omlaag. Een studentenkamer hoeft nog maar 15 meter te beslaan in plaats van 18. Hiermee hoopt woonminister Stef Blok het investeerders gemakkelijker te maken voor studenten te bouwen.

Niet alles eenvoudiger

Niet alles wordt er eenvoudiger op voor de bouwers. De voorschriften voor de toegankelijkheid van nieuwe gebouwen met een publieksfunctie, zoals voetbalstadions en (film)theaters, worden aangescherpt. De hoofdingang moet altijd toegankelijk te zijn voor rolstoelers. Binnen moet 80 procent van de ruimte voor deze groep toegankelijk zijn. In winkels moet 60 procent bereikbaar zijn voor minder mobiele mensen. Alleen als het technisch echt niet lukt, is 40 procent voldoende.

Bron: ANP

Ook interessant