toggle menu

Meeste sportverenigingen hebben geen rookbeleid en verkopen ongezonde voeding

Meeste sportverenigingen hebben geen rookbeleid en verkopen ongezonde voeding

De meeste sportverenigingen in Nederland hebben niet of nauwelijks beleid op het gebied van roken, eten en drinken. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS en de regionale omroepen, onder leden en vrijwilligers van meer dan tweeduizend sportclubs in Nederland.

Atletiekverenigingen lijken de grote uitzonderingen, terwijl tennisclubs juist de minste regels hebben.

Roken langs de lijn bij driekwart van de sportverenigingen toegestaan

Roken langs de lijn is bij driekwart van alle onderzochte veldsportverenigingen toegestaan, zeggen de leden en vrijwilligers van deze verenigingen in het onderzoek. Hierbij is weinig verschil tussen bijvoorbeeld tennis- en voetbalverenigingen. Bij de grote sportbonden lijken alleen atletiekverenigingen de uitzondering te zijn: slechts bij een kwart van de verenigingen is roken langs het veld toegestaan.

Steeds meer gezonde producten in kantines

Bij een derde van sportverenigingen (32 procent) is het assortiment in hun eigen kantine het afgelopen jaar gezonder geworden. In het merendeel van de sportkantines is het aanbod aan drank en snacks echter nog voornamelijk ongezond.

Rookverbod in kantines

'Het aanbod in sportkantines lijkt een positieve ontwikkeling door te maken', aldus het Mulier Instituut naar aanleiding van een raadpleging onder verenigingen, waaraan 516 clubs meewerkten. Daarbij werd gevraagd naar het drank- en rookbeleid en de verkoop van snacks. In bijna alle kantines wordt een rookverbod gehandhaafd en wordt beleid gevoerd ten aanzien van drankverkoop aan jongeren en beschonken bezoekers.

Verenigingen willen gezonder aanbod

Vooral verenigingen met jeugdleden willen een gezonder aanbod in de kantine, aldus het Mulier Instituut, dat veel onderzoek doet in de sportwereld. Clubs met een eigen kantine passen hun gezonde aanbod sneller aan dan sportkantines die door derden worden geëxploiteerd.

Bron: ANP/ ANP MediaWatch / NOS

Meer over:

Ook interessant