toggle menu

Melkquotum verdwijnt: wat verandert er?

Melkquotum verdwijnt: wat verandert er?

Het melkquotum is met ingang van vandaag komen te vervallen. Boeren mogen nu zoveel melk produceren als ze zelf willen. Wel worden er andere regels opgesteld, waar melkveebedrijven zich aan moeten houden, aldus staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken.

Volgens de nieuwe regels moet een bedrijf voldoende grond hebben om alle dieren naar buiten te laten. Daarnaast verplicht Dijksma boeren genoeg ruimte te hebben voor de koeienmest. De staatssecretaris wil op deze manier de verwachte groei van melkveebedrijven in goede banen leiden. Volgens het plan moet in 2020 minimaal 80 procent van de koeien buiten in de wei lopen. 'De koe in de wei is een onmisbaar onderdeel van het Nederlandse cultuurlandschap', vindt Dijksma. 

Het melkquotum werd in 1984 in de Europese Unie ingesteld, omdat er meer geproduceerd dan geconsumeerd werd. De overschotten van melkproducten werden ook wel ‘boterbergen’ en ‘melkplassen’ genoemd.

Prijs omlaag?

Als de boeren aan de bovengenoemde voorwaarden voldoen, mogen ze zoveel melk produceren als zij willen. Hierdoor kan de prijs van melk voor consumenten omlaag gaan, al is dat tegen de verwachting. Doordat de wereldwijde vraag naar melk is gestegen, kunnen boeren hun extra melk en melkproducten waarschijnlijk kwijt in het buitenland.

Dweilen met de kraan open

De VVD, PvdA, D66 en CDA steunen het idee van Dijksma. De organisaties in de zuivelsector juichen de veranderingen zelfs toe. Milieudefensie is echter niet tevreden met de veranderingen, de organisatie vindt het plan nog niet ver genoeg gaan. De organisatie denkt dat het mestoverschot kan groeien en dat staatssecretaris Sharon Dijksma geen garantie biedt dat milieugrenzen worden gerespecteerd. Daardoor blijft het volgens Milieudefensie 'dweilen met de kraan nóg verder open'.

Bron: ANP / Europa Nu / Reformatorisch Dagblad

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant