Mensen met pgb krijgen controleur op bezoek

Mensen met pgb krijgen controleur op bezoek

Circa 30.000 huishoudens kunnen de komende tijd een bezoekje verwachten van controleurs aan wie ze moeten laten zien dat ze hun persoonsgebonden budget wel echt aan zorg uitgeven. Op die manier wil staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) fraude met deze zorggelden tegengaan, meldde hij vrijdag.

De controleurs worden ingezet omdat er voor tientallen miljoenen euro's met de zogeheten pgb's wordt gesjoemeld, een trend waar de staatssecretaris zich flink zorgen over maakt. De toezichthouders zullen zichzelf uitnodigen voor een huisbezoek. Mensen mogen dat weigeren, maar zullen dan wel naar het kantoor moeten voor een gesprek.

Een pgb geeft mensen de mogelijkheid om hun eigen zorg te organiseren. In de praktijk gaat het geld echter vaak op aan andere zaken. Ook zouden malafide zorgbureaus pgb's aanvragen op naam van mensen die van niets weten en het geld vervolgens wegsluizen.

Extra toezicht is volgens Van Rijn nodig omdat op dit moment maar 5 procent van de mensen met een pgb intensief gecontroleerd wordt. Volgens de staatssecretaris moet dat 20 procent worden.

Mochten de controleurs bij het huisbezoek een vermoeden krijgen van fraude, dan worden speciale inspecteurs ingezet. Daarvan stelde Van Rijn er eerder 22 extra aan.

Hij vindt de maatregelen nodig omdat 'ten allen tijde moet worden voorkomen dat mensen misbruik maken van een systeem dat bedoeld is om mensen met een beperking te helpen'.

Bron: ANP

Ook interessant