toggle menu

Mensen met schuld vaker onder bestaansminimum

Mensen met schuld vaker onder bestaansminimum

Mensen met schulden komen door een opeenstapeling van incasso's steeds vaker onder het bestaansminimum terecht. Daarvan is sprake als iemand minder te besteden heeft dan 90 procent van een bijstandsuitkering. Dat blijkt uit onderzoek van de Hogeschool Utrecht in opdracht van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) dat dinsdag is gepresenteerd.

Zorgverzekeraars, verhuurders en de fiscus weten vaak niet van elkaar hoeveel geld ze bij iemand proberen te innen. Mede daardoor gaan schuldeisers vaak verder dan wettelijk is toegestaan. Gerechtsdeurwaarders willen dan ook dat er beter toezicht komt op de manier waarop schuldeisers bedragen innen.

Het percentage van 90 procent van de bijstandnorm, de zogenoemde beslagvrije voet, is het bedrag dat een huishouden minimaal nodig heeft om de eerste levensbehoeften te kunnen betalen. Het is volgens de beroepsorganisatie voor het eerst dat is onderzocht in hoeverre incassobevoegdheden van schuldeisers ervoor zorgen dat mensen onder die norm terechtkomen.

De KBvG liet 2 weken geleden nog weten blij te zijn met een nieuwe wettelijke regeling die de doorberekening van vaak hoge incassokosten aan banden legt voor mensen met schulden.

De vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren NVVK pleit voor een moratorium, waarmee schuldeisers voor een periode van 6 maanden in de wacht gezet kunnen worden. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft zich daarvoor ook al uitgesproken. Maar de invoering hiervan ligt stil volgens de NVVK. Het onderzoek van de KBvG toont aan dat de maatregel dringend noodzakelijk is, zegt de vereniging.

Bron: ANP

Ook interessant