Mensen uit 1952 krijgen vervroegde uitnodiging vaccinatie, sommige provincies geven keuze voor vaccin

Mensen uit 1952 krijgen vervroegde uitnodiging vaccinatie, sommige provincies geven keuze voor vaccin

Mensen die geboren zijn in 1952 ontvangen vanaf dinsdag een uitnodiging om zich te laten inenten tegen corona, eerder dan gepland. Het gaat in totaal om ongeveer 200.000 mensen die het vaccin van Pfizer/BioNTech krijgen bij de GGD. Eigenlijk zouden mensen in deze groep pas eind april een uitnodiging en begin mei een prik krijgen, maar door een eerdere extra levering van het Pfizer-vaccin komen ze vroeger in aanmerking.

Een andere reden voor het verschuiven van het prikschema is volgens het RIVM dat sommige mensen die eerder aan de beurt waren, niet direct een afspraak hebben gemaakt bij de GGD. Daardoor blijven er afspraakmomenten openstaan. Sommige mensen uit het jaar 1952 vallen mogelijk ook in een andere vaccinatiegroep, zoals die voor mensen met een bepaalde medische aandoening. Het kan daardoor zijn dat zij ook een uitnodiging voor een prik krijgen via de huisarts. Wie mobiel is mag volgens het RIVM zelf kiezen door wie hij of zij zich laat inenten.

Sommige provincies geven keuze voor vaccin

Mensen geboren in 1955, 1954 en 1953 en wonend in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Noord-Holland en Zeeland kunnen mogelijk kiezen uit de coronavaccins van Pfizer en AstraZeneca. Dat is voor het eerst en voor het laatst, aldus het RIVM.

Te veel AstraZeneca

De mogelijkheid ontstaat doordat huisartsen in deze regio's structureel te veel AstraZeneca kregen geleverd. Er is dus kans dat ze over hebben. Ze mogen het vaccin nu toedienen aan mensen die ouder zijn dan de mensen die al AstraZeneca hebben gehad. Maar deze mensen mogen ook wachten tot ze het vaccin van Pfizer kunnen krijgen van de GGD.

Vaccinatie-afspraak 

Mensen uit 1953 en 1954 in het hele land ontvangen deze week hun uitnodiging voor een Pfizer-coronavaccinatie en kunnen daar dan over bellen. Ze kunnen ook al nu via het digitale portal www.coronavaccinatie-afspraak.nl een afspraak inplannen met hun DigiD. Mensen uit 1955 ontvangen volgende week woensdag en donderdag een uitnodiging, maar kunnen zich nog niet online aanmelden.

Bron: ANP 

Ook interessant