toggle menu

Merknamen steeds vaker misbruikt voor phishing

Merknamen steeds vaker misbruikt voor phishing

Het aantal phishingsites dat namen van bekende Nederlandse merken misbruikt voor criminele doeleinden is afgelopen jaar toegenomen met ruim 40 procent. Dit blijkt uit onderzoek van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN).

Deze nepsites zijn vaak nauwelijks van de officiële sites te onderscheiden. Oplichters proberen consumenten te verleiden om via deze sites bankgegevens te delen of direct transacties te doen.

Hoe herken je phishing?

Oplichters zijn vaak moeilijk te achterhalen

In haar onderzoek richtte de SIDN zich op de top 50 van Nederlandse merken. Zij kregen het afgelopen jaar met 964 valse sites te maken. Vaak zijn die maar tijdelijk in de lucht. Nepsites van een webshop worden bijvoorbeeld vlak voor het weekend opgezet en verdwijnen dan weer op maandag. De oplichters zijn volgens de stichting moeilijk te achterhalen. 'Wie zich registreert, doet dat vaak met valse gegevens of via identiteitsfraude.'

Het aantal nepwebsites waarvan de domeinnaam lijkt op een van de merknamen uit de top 50 is dit jaar van 2,2 procent naar 4 procent gestegen. 'Opvallend is dat geen van de merknamen ontkomt aan pogingen tot phishing', aldus de SIDN.

Consumenten komen op deze sites doordat de oplichters mails sturen met een link of doordat ze achter advertenties worden geplakt waarin je kunt doorklikken. De sites hebben doorgaans een domeinnaam die één letter afwijkt van de originele website. 'Je kunt er dus ook op komen doordat je een tikfout maakt, bijvoorbeeld Rabibank.nl in plaats van Rabobank.nl', zegt een woordvoerder van de SIDN.

Vliegmaatschappijen hebben het meest te maken met phishingsites

Daarnaast onderzocht de stichting welke sectoren binnen de 50 waardevolste Nederlandse merken het meest te maken hebben met phishingwebsites. Daaruit blijkt dat 10,5 procent van de onderzochte domeinnamen waarin de merknaam van een vliegmaatschappij wordt gebruikt, leidt naar phishing. Ook bouwbedrijven (9 procent) en mediabedrijven (7 procent) zijn vaak het slachtoffer. Bedrijven in de financiële sector zijn in vergelijking met vorig jaar minder vaak het slachtoffer, zo blijkt uit het onderzoek.

Lees hier alles over phishing

Bron: SIDN / ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant