Met de tekenradarapp 'Teken-Alert' check je de tekenactiviteit in jouw buurt

Met de tekenradarapp 'Teken-Alert' check je de tekenactiviteit in jouw buurt

Hoe hoog is de tekenactiviteit bij jou in de buurt? Dat kun je checken met de 'Teken-Alert' in de Nature Today app. De aanwezigheid van de teken wordt op een schaal van 1 bij 1 kilometer iedere dag berekend. De toepassing kijkt daarvoor naar weergegevens, informatie over het landschap en gegevens van satellieten.

Rode plekken op de kaart betekenen een 'zeer hoge' verwachting van tekenactiviteit. Bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University benadrukt: grote delen van het land zijn gemarkeerd: van 'gering', 'middelmatig' tot 'zeer hoog'. En dus geldt volgens Van Vliet, ook mede-ontwikkelaar van de app, eigenlijk altijd: 'Na een bezoek aan het groen, een tekencheck doen!'.

Teken in je tuin, meegenomen door egels, vogels en muizen

Volgens Van Vliet doet een derde van de mensen die een tekenbeet krijgt, die op in eigen tuin. De beestjes worden 'meegenomen' door dieren zoals egels, vogels, muizen, honden en katten. Woon je in de stad? Ook dan is alertheid geboden. De teken worden daar bijvoorbeeld in parken aangetroffen.

Als je de teek snel ontdekt en gelijk verwijdert, heb je minder kans op ziekten zoals lyme en tekenencefalitis (TBE). Een check nadat je in de natuur bent geweest is dus van belang, en de toepassing van Van Vliet kan je daaraan helpen herinneren door middel van een notificatie.

De functionaliteiten van de app worden in de loop van deze week beschikbaar gemaakt. Dan kun je bijvoorbeeld ook inzoomen op de kaart om te checken hoe de tekenverwachting in jouw buurt is. Voor die functie moet je overigens na een proefperiode van een maand wel 2 euro per maand betalen. Je krijgt dan ook toegang tot actuele overzichten van de vogels, vlinders, zoogdieren en planten die je in je directe omgeving tegen kunt komen.

Meer over:

Ook interessant