toggle menu

Microsoft komt met oplossing voor lek

Microsoft komt met oplossing voor lek

Microsoft heeft donderdag een oplossing gevonden voor het lek in Internet Explorer. Mensen die automatische updates hebben ingeschakeld, krijgen hem vanzelf, aldus het bedrijf in een verklaring donderdagavond. Anderen moeten de update zelf downloaden.

Deze week waarschuwde Mircosoft voor een groot lek in de browser waardoor het gebruik ervan niet meer veilig was. Het lek zou hackers toegang tot een computer kunnen geven als de gebruiker op een link naar een besmette website klikt. Na de ontdekking van het lek gaf het Mircosoft direct te kennen hard aan een oplossing te werken. Die lijkt nu te zijn gevonden.

De update is ook beschikbaar voor Windows XP. Eerder gaf het bedrijf nog aan dat er geen oplossing zou komen voor dit besturingssysteem, dat wereldwijd nog op 15 tot 25 procent van de pc's draait. Reden daarvoor is dat Microsoft het 13 jaar oude besturingssysteem sinds kort niet meer ondersteunt. Omdat het lek zo kort na het verstrijken van de termijn voor ondersteuning werd gevonden, maakt het bedrijf nu een uitzondering.

Politie sloeg alarm

Het lek was zo gevaarlijk dat het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid en de Nederlandse politie alarm sloegen. 'Gebruik het alleen als het niet anders kan, en in uitgebreide beveiligde modus', aldus de Nederlandse politie op Twitter. Internetters werd geadviseerd om 'veiliger alternatieven' als Chrome, Firefox, Safari of Opera te gebruiken.

Microsoft adviseert gebruikers nu om de browser te updaten naar de laatste versie van Internet Explorer en automatische updates in te schakelen. Ook het ministerie van Veiligheid en Justitie raadt gebruikers aan de update zo snel mogelijk te downloaden. Op de website van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en waarschuwingsdienst.nl komt meer informatie en een link naar de update.

Bron: ANP

Ook interessant

Ga nu naar Lees meer over de onderwerpen in deze uitzending