toggle menu

Microsoft-oplichters maken 2000 Nederlandse slachtoffers

Microsoft-oplichters maken 2000 Nederlandse slachtoffers

Een internationale groep criminelen die zich voordoet als medewerkers van de Microsoft-helpdesk maakte in 2017 in Nederland bijna 2000 slachtoffers. Bij elkaar zijn ze voor zo'n 7 miljoen euro opgelicht. Een slachtoffer werd voor 98.000 euro opgelicht. Dat blijkt uit cijfers van de politie.

Vanuit het buitenland belt een Engelssprekende 'Microsoft-medewerker’ die zogenaamd computerproblemen wil verhelpen. De beller vraagt het slachtoffer om toegang tot zijn of haar computer en probeert vervolgens geld te ontfutselen, bijvoorbeeld via onlinebankieren. Deze oplichtingspoging heeft de afgelopen jaren al veel mensen geld heeft gekost. In 2016 werden 1100 mensen het slachtoffers van de oplichters.

Omdat er nog steeds veel mensen slachtoffer worden, zet de politie het probleem de komende tijd opnieuw in de schijnwerpers. Het programma Opgelicht?! besteedt dinsdagavond om 21.25 uur op NPO1 aandacht aan de zogenoemde Microsoft-scam.

Verklaring Microsoft

Microsoft verklaart dat het bedrijf nooit uit zichzelf contact met klanten zoekt. Mensen met een computerprobleem kunnen alleen zelf een verzoek indienen via de website van Microsoft of zelf de helpdesk van het bedrijf bellen.

De politie en adviseert mensen die een telefoontje krijgen van iemand die zegt van Microsoft te zijn, direct de verbinding te verbreken.

Klachten op het Radar Forum

Onlangs kwam er ook op het forum een klacht binnen. De 91-jarige vader van de gebruiker die dit bericht schrijft, is opgelicht door een zogenaamde Microsoft-medewerker. De oplichters hebben voor 24.000 euro buitgemaakt.

Update 24 januari: Oplichting via sms

Opgelicht?! kreeg afgelopen week meldingen binnen dat de oplichters niet alleen telefoon actief zouden zijn, maar ook sms-berichten versturen.

Krijg jij een sms-bericht van een neppe microsoft-medewerker? Ga er niet op in!

Bron: ANP/ Opgelicht?!

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant