'Middel tegen ADHD kan ernstige bijwerkingen veroorzaken'

'Middel tegen ADHD kan ernstige bijwerkingen veroorzaken'

Psychiaters moeten terughoudend zijn met het voorschrijven van een bepaald middel tegen ADHD bij volwassenen omdat het ernstige bijwerkingen kan veroorzaken, waarschuwt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) dinsdag.

Het gaat om een medicijn methylfenidaat (Medikinet), waarvoor het gebruik bij volwassenen in Europees verband nu is goedgekeurd. Het middel kan echter allerlei psychiatrische bijwerkingen veroorzaken en gebruikers hebben een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

Tot nu toe mocht methylfenidaat alleen worden voorgeschreven aan hyperactieve kinderen en jongeren met aandachtsstoornissen tot achttien jaar. Voor deze groep is het risico op bijwerkingen kleiner. 'In de praktijk wordt het middel echter ook heel veel voorgeschreven aan volwassenen, naar schatting gaat het om 90.000 mensen', zegt een woordvoerster van het CBG.

Meer grip op gebruik

De Europese goedkeuring moet ertoe leiden dat er meer grip komt op het gebruik ervan. Ook moeten daarmee de risico's op langere termijn in kaart gebracht worden.

Mensen met ADHD kunnen zich vaak niet goed concentreren, zijn hyperactief en impulsief. De aandoening komt vooral voor bij kinderen, maar is ook op volwassen leeftijd nog steeds aanwezig. Medicijnen kunnen helpen om de aandacht en concentratie te verbeteren en impulsief gedrag te verminderen.

Bron: ANP

Ook interessant