Middeleeuws recept helpt wellicht tegen MRSA

Middeleeuws recept helpt wellicht tegen MRSA

Een recept dat al werd gebruikt in de tiende eeuw, kan mogelijk helpen tegen de moderne MRSA-bacterie. Wetenschappers zeggen verbijsterd te zijn over de effectiviteit van het middel, dat door de Anglo-Saksen werd gebruikt tegen oogontstekingen.

Maagzuur van koe

Als het wordt voorgeschreven, kunnen patiënten maar beter niet de ingrediënten kennen. De middeleeuwers mengden namelijk niet alleen wijn en knoflook door het goedje, maar ook maagzuur van een koe.

90 procent bacterie gedood

De ontdekking is het gevolg van een toevallige samenwerking tussen microbiologen en een expert in oud-Engels van de universiteit in de Engelse stad Nottingham. Wetenschappers in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hebben het middel getest op muizen en zeggen dat 90 procent van de ziekenhuisbacterie erdoor werd gedood. Bij MRSA die in laboratoria werd gekweekt, bleef slechts een op de duizend bacteriecellen in leven.

Andere middeleeuwse recepten

Door de opvallende uitkomsten van het onderzoek gaan de onderzoekers ook negen andere middeleeuwse recepten testen, meldde The Independent dinsdag.

Bron: ANP

Ook interessant