toggle menu

Milieu Centraal maakt nieuwe top tien van voedselkeurmerken bekend

Milieu Centraal maakt nieuwe top tien van voedselkeurmerken bekend

Nog steeds komen er nieuwe duurzaamheidslogo's voor voeding op de markt, maar slechts tien zijn ook echt 'topkeurmerken' volgens Milieu Centraal. De voorlichtingsorganisatie publiceerde woensdag het nieuwe toplijstje.

De keurmerkenteller staat op bijna honderd, maar slechts tien mogen 'topkeurmerken' genoemd worden. Voor een duurzame keuze adviseert Milieu Centraal om in de supermarkt alleen te letten op deze tien 'toppers onder de keurmerken'.

Milieu Centraal heeft in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit alle keurmerken en bedrijfslogo’s getoetst. Uit deze beoordeling is de volgende top tien gekomen:

1.    ASC
2.    Beter Leven 2 en 3 sterren
3.    Demeter
4.    EKO
5.    Europees keurmerk voor biologisch
6.    Fairtrade
7.    MSC
8.    On the way to PlanetProof
9.    Rainforest Alliance
10.    UTZ

Hoge eisen aan het milieu

‘Opvallend is deze keer dat er vooral in de productgroep vlees veel nieuwe duurzaamheidslogo’s op de markt zijn gekomen’, zegt Kirsten Palland van Milieu Centraal. De Keurmerken zijn bedoeld om het consumenten makkelijker te maken om een bewuste keuze te maken in de supermarkt. ‘Ze stellen hoge eisen aan milieu, eerlijke handel en dierenwelzijn en hun controle is goed. Al blijven er altijd nog verbeterpunten mogelijk’, aldus Palland.

RSPO kom je nauwelijks tegen in de supermarkt

In 2016 bevatte de lijst nog elf keurmerken. RSPO, het keurmerk voor producten met duurzame palmolie, is afgevallen, omdat je het nauwelijks tegenkomt op producten in de supermarkt. 'Gelukkig voldoet al ruim 90% van alle palmolie in de Nederlandse voedingsindustrie aan de eisen van RSPO', laat Palland weten.

Waarop wordt getoetst?

Alle 95 beeldmerken zijn beoordeeld op hoe streng hun eisen zijn op het gebied van milieu, eerlijke handel en dierenwelzijn, maar ook op controle en transparantie. De beoordeling van elk beeldmerk vond plaats binnen een productgroep. Bijvoorbeeld eieren, vlees of koffie.

Sinds het eerste toplijstje, in 2016, is de wijze van beoordeling veranderd. Zo zijn onder andere de verantwoordelijkheid voor de hele keten van boer tot klant deze keer meegenomen, evenals de continue verbetering van de eisen die gesteld worden. Ook is de toetsing van controle uitgebreid.

Bron: Milieu Centraal

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant