toggle menu

Milieudefensie: 5000 bezwaren gaswinning

Milieudefensie: 5000 bezwaren gaswinning

Ruim 5000 Nederlanders maken via Milieudefensie bezwaar tegen het conceptbesluit van minister Henk Kamp over de gaswinning in Groningen.

Meer dan de helft van de bezwaren komt van niet-Groningers, maakte de milieuorganisatie bekend. Tot en met donderdag kunnen bezwaren tegen het gasbesluit worden ingediend bij Kamps ministerie van Economische Zaken.

Gunstig effect

De minister wil dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) de komende vijf jaar de gaswinning uit de Groningse bodem beperkt tot hooguit 24 miljard kuub gas per jaar. Dat moet een gunstig effect hebben op het aantal aardbevingen door de winning.

Milieudefensie stelt echter dat de gaskraan verder dicht moet en vindt 12 miljard kuub een veilig niveau, waarbij de gaslevering niet in gevaar komt. 'Daarna kan de kraan uiterlijk in 2030 helemaal dicht.'

5000 bezwaren

Via de website van Milieudefensie zijn 4733 individuele zienswijzen ingediend. Daarnaast ondertekenden 677 mensen de zienswijze van Milieudefensie, de Groninger Bodem Beweging, de Natuur en Milieufederatie Groningen en de Waddenvereniging.

Eerder deze week werd bekend dat Groningse overheden het gasbesluit van de minister eveneens afwijzen. Zij vinden het onvoldoende voor een veilige gaswinning en menen dat te weinig rekening wordt gehouden met de gevoelens van de Groningers.

Het ministerie kon donderdag nog niets zeggen over het totale aantal bezwaren dat is binnengekomen.

Bron: ANP

Ook interessant