Milieuorganisaties sluiten zich aan bij rechtszaak tegen Shell

Milieuorganisaties sluiten zich aan bij rechtszaak tegen Shell

Zes milieuorganisaties sluiten zich aan bij de rechtszaak die Milieudefensie vorig jaar heeft aangespannen tegen Shell. In een gezamenlijke brief aan Shell stellen de organisaties het olie- en gasconcern aansprakelijk voor het aanrichten van wereldwijde klimaatschade.

De organisaties, waaronder Greenpeace Nederland, Jongeren Milieu Actief en de Waddenvereniging, overhandigen 5 april de dagvaarding bij het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. Daarnaast hebben ook ruim 13.000 Nederlanders zich gemeld als mede-eiser in de zaak. De organisaties roepen burgers op zich aan te sluiten bij de rechtszaak door mede-eiser te worden via de site klimaatzaakshell.nl.

Quote
Shell staat de energierevolutie in de weg
Joris Thijssen - Directeur Greenpeace Nederland

Volgens de organisaties handelt Shell in strijd met het klimaatakkoord van Parijs. 'Shell heeft er decennialang doelbewust voor gekozen om grote winsten te behalen ten koste van het klimaat', zegt directeur Joris Thijssen van Greenpeace Nederland. 'Het bedrijf gaat daarmee tot de dag van vandaag door. Daarmee staat Shell de energierevolutie, die we keihard nodig hebben, in de weg. We willen met deze gang naar de rechter Shell ter verantwoording roepen.'

Lees ook: Uitlaatgassen kosten samenleving gemiddeld 4000 euro per auto

Shell laat weten de klimaatafspraken van Parijs sterk te ondersteunen en zegt dat rechtbanken niet het juiste middel zijn om de wereldwijde energietransitie te bevorderen. Het bedrijf wijst op zijn inspanningen om de uitstoot terug te dringen.

Bron: ANP

Ook interessant