toggle menu

'Miljoenen gevoelige bestanden van Nederlanders onbeschermd online'

'Miljoenen gevoelige bestanden van Nederlanders onbeschermd online'

Volgens een internationale onderzoeker staan miljoenen Nederlandse bestanden met privé-informatie onvoldoende beschermd online.

Volgens de studie gaat het wereldwijd gaat het om 1,5 miljard bestanden. Die zijn bij elkaar 'meer dan vierduizend keer zo groot als de Panama Papers', aldus onderzoeker Digital Shadows. De bestanden staan onder meer op Amazon-opslagruimte, ftp-servers en opslagapparaten die mensen thuis hebben staan. Het zijn bijvoorbeeld loonstrookjes, belastingaangiften, contactgegevens, patiëntlijsten en gegevens van kassa's, maar ook bedrijfsgeheimen.

Een op de drie bestanden komt uit de Europese Unie. En daarbinnen behoort Nederland tot koplopers. In Duitsland zou het gaan om bijna 123 miljoen bestanden, in Frankrijk om ruim 115 miljoen. Italië en Groot-Brittannië hebben elk ongeveer 65 miljoen bestanden onbeschermd staan.

Moet je je zorgen maken?

Het probleem van slecht versleutelde bestanden is niet nieuw, benadrukt beveiligingsbedrijf Fox-IT tegenover Radar. Volgens Fox-IT is het al jarenlang aan de orde dat privé-bestanden openbaar te vinden kunnen zijn.

Heb je een apparaat waarmee je op internet kan? Dan betekent dat, dat het gekraakt kán worden. Denk bijvoorbeeld aan harde schijven die je online kunt bereiken. Of aan een online opslagdienst voor je foto's.

Vorige week werd ook bekend dat wachtwoorden te vinden zijn via een zoekmachine.

Hoe beveilig je je account? Wat is nu een veilig wachtwoord? En: hoe onthoud je al die inloggegevens? Radar geeft tips:

6 voorwaarden voor een veilig wachtwoord

Stel een tweetrapsauthenticatie in

Hoe onthoud je al die wachtwoorden? Gebruik een wachtwoordmanager!

Bron: Fox-IT / ANP

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant