'Miljoenen mensen sterven jaarlijks door luchtvervuiling'

'Miljoenen mensen sterven jaarlijks door luchtvervuiling'

Wereldwijd overlijden jaarlijks 7 miljoen mensen voortijdig door luchtverontreiniging. Ongeveer 600.000 van hen zijn kinderen jonger dan vijftien jaar, meldde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maandag in Genève. Vooral mensen in armere landen worden getroffen.

'Luchtverontreiniging is een wereldwijde gezondheidscrisis', waarschuwt de WHO, die verwijst naar cijfers uit 2016. Ongeveer 93 procent van de kinderen ademt lucht in die een risico vormt voor hun gezondheid en ontwikkeling.

Binnenlucht kan ook fataal zijn

De WHO maakt een onderscheid tussen buitenluchtvervuiling en binnenluchtvervuiling. In de openlucht veroorzaken de verbranding van fossiele grondstoffen of afval, industriële uitlaatgassen, bosbranden en vulkaanuitbarstingen de vervuiling. Rook van kerosine, steenkool, organisch afval of hout dat gebruikt wordt om te koken of te verwarmen, verontreinigt in huis de lucht. Dit is vooral fataal voor kinderen die op jonge leeftijd veel tijd binnenshuis doorbrengen.

Van de kinderen die in 2016 overleden, was longontsteking in 13 procent van de gevallen de doodsoorzaak, volgens de studie. Dat is meer dan aan diarree, ondervoeding of besmettelijke ziekten.

'Normen voor fijnstof moeten strenger'

De regels voor de luchtkwaliteit moeten veel strenger, vindt Milieudefensie. De luchtkwaliteitsnormen zijn twintig jaar geleden vastgesteld en daarom verouderd. In onze uitzending vertelt prof. dr. Onno van Schayck over de gevolgen van fijnstof voor de longen.

Bekijk de uitzending van Radar over fijnstof 

Bron: ANP

Ook interessant