Minder Nederlands geld in kernwapenindustrie

Minder Nederlands geld in kernwapenindustrie

Nederlandse financiële instellingen zijn afgelopen jaar duidelijk minder gaan investeren in bedrijven die op enige wijze gerelateerd zijn aan de productie van kernwapens. Dat blijkt uit onderzoek van vredesorganisatie PAX.

De organisatie telde met ING, Aegon en pensioenfonds ABP nog drie Nederlandse partijen met belangen in één of meer van de in totaal 27 bedrijven die volgens PAX zijn verbonden aan de kernwapenindustrie. Hun investeringen tellen op tot 876 miljoen dollar. Vorig jaar werden nog Nederlandse investeringen ter waarde van ongeveer 2 miljard dollar gemeld.

Grote afname in investeringen

ING is met 459 miljoen dollar verantwoordelijk voor het grootste bedrag, voornamelijk door een kredietfaciliteit die wordt geleverd aan het Amerikaanse bedrijf Fluor. Die fungeert onder meer als enige leverancier van tritium voor het Amerikaanse kernwapenarsenaal.

ABP toonde de grootste afname in kernwapengerelateerde investeringen, van bijna 1 miljard naar 40 miljoen dollar. Daarbij gaat het alleen nog om een belang in Fluor. Aegon heeft voor in totaal 379 miljoen dollars obligaties in bezit van onder meer wapenleverancier BAE Systems, vliegtuigbouwer Boeing en industrieel concern Honeywell.

Op de lijst van PAX staan verder onder meer wapenbedrijven als Lockheed Martin en General Dynamics. Ook investeringen in vliegtuigmaker Airbus worden door de organisatie aangemerkt als steun aan de kernwapenindustrie.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant