Minder zorgpremie, minder keuzevrijheid

Minder zorgpremie, minder keuzevrijheid

De zorgpremie kan omlaag als verzekeraars niet meer verplicht worden om de kosten te vergoeden van zorgaanbieders waarmee ze geen contract hebben.

Bovenstaand staat in een vandaag gepubliceerd advies van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aan het ministerie van Volksgezondheid. Volgens het advies blijft de zorgpremie onnodig hoog doordat verzekeraars ook niet-gecontracteerde zorg voor 75 tot 80 procent van het gebruikelijke tarief moeten vergoeden. Daarnaast zou een wijziging zorgaanbieders meer prikkelen om goede zorg te leveren.

Om het advies door te voeren, is een wetswijziging nodig. Een voorstel hiervoor ligt al in de Tweede Kamer, zo meldt een woordvoerster van de NZa.

100 euro per jaar

De Telegraaf meldt dat Nederlanders per jaar zo'n 100 euro te veel aan zorgpremie betalen. Het gaat om ongeveer een miljard euro per jaar, zegt Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie aan de Universiteit van Maastricht. 'Gaan we uit van 10 miljoen premiebetalers, dan gaat het om 100 euro per premiebetaler per jaar.'

Sturing

In Radar werd eerder aandacht besteed aan 'zorgsturing'. Hierbij bepaalt je verzekeraar bij welke instellingen je zorg afneemt. Voor consumenten is het belangrijk om behalve de prijs van een zorgpolis, ook te kijken naar de plek waar zorg kan worden verkregen.

Een link naar het fragment over zorgsturing staat rechts van dit artikel.

Bron: ANP MediaWatch / De Telegraaf / TROS Radar

Ook interessant