Minderheid dertigers overtreft inkomen ouders

Minderheid dertigers overtreft inkomen ouders

Het overtreffen van het inkomen van je ouders lijkt lastiger te zijn geworden. Het aantal dertigers dat erin slaagde meer te verdienen dan hun ouders, daalde tussen 2005 en 2015 van 54 naar 49 procent. Dit blijkt uit een rapport van onderzoekers van de Universiteit van Tilburg, het Centraal Planbureau en het ministerie van Sociale Zaken. 

Een daling vindt plaats in elke inkomensklasse, maar is bij lagere inkomens het grootst. Het is lastiger voor kinderen om uit een lagere inkomensklasse te klimmen. Nu komt een derde van de kinderen die opgroeiden in de laagste inkomensgroep, zelf ook in die groep terecht. Tien jaar geleden was dit nog 27 procent.  

Partnerkeuzes en ontwikkelingen in het onderwijs

Hoogleraar Daniël van Vuuren van de Universiteit van Tilburg laat tegenover BNR weten dat er meer onderzoek naar de achtergrond van de daling moet worden gedaan. Volgens de onderzoekers zijn ontwikkelingen in het onderwijs mogelijke oorzaken voor de resultaten. Deze zijn van grote invloed, omdat je opleidingsniveau voor een groot deel je inkomen bepaalt. 

Ook zouden veranderingen in partnerkeuzes een rol kunnen spelen. In het onderzoek wordt er naar het inkomen van het hele huishouden gekeken. Gezinnen bestaan steeds vaker uit twee ouders met hetzelfde opleidingsniveau. Hierdoor worden de gemiddeldes van een gezin steeds minder vaak omhooggetrokken. 

Bron: ANP / NOS / Nu.nl 
 

Ook interessant