Minister Bruins verzoekt inspectie apothekers extra te controleren

Minister Bruins verzoekt inspectie apothekers extra te controleren

Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport vraagt de Inspectie van Gezondheidszorg en Jeugd om apothekers extra te controleren. Aanleiding is de uitzending van Radar van vanavond, waarbij de programmamakers met een overduidelijk vervalst recept vijf van de zeven keer twintig pillen van 20 milligram meekrijgen van de zwaarverslavende pijnstiller en opiaat oxycodon.

Radar bezocht met een verborgen camera zeven apothekers. In vijf gevallen werd probleemloos oxycodon meegegeven. Twee apothekers vertrouwden het klungelig vervalste recept niet en belden ter controle de huisarts, waarna bleek dat het om een neprecept ging. De twee oplettende apothekers gaven de medicatie niet mee.

Verder gaat minister Bruins opnieuw in gesprek met apothekersorganisatie KNMP. Hij wil weten waarom dit bij herhaling gebeurt en hoe gaan we dit stoppen? Radar toonde op 15 mei 2017 in een reportage al hoe makkelijk we de zware pijnstillers mee kregen (10 keer Tramadol en vijf keer oxycodon) op basis van een vervalst recept. Toen werden vijftien apothekers en was het vijftien keer raak. Ondanks uitlatingen van Edith Schippers, destijds minister van Volksgezondheid, die de reportage een 'wake-upcall' noemde voor de apothekers, en Kamervragen is er anderhalf jaar na dato bar weinig veranderd.

KNMP, de brancheorganisatie voor apothekers, reageert vanavond in de studio. De reactie van ministers Bruins is op de website van Radar te vinden.

Ook interessant