toggle menu

Minister Opstelten 'grofste privacyschender'

Minister Opstelten 'grofste privacyschender'

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie is volgens het Nederlands publiek de 'grofste privacyschender' van het afgelopen jaar. Hij kreeg daarom donderdagavond de Publieksprijs bij de Big Brother Awards.

De Big Brother Awards worden elk jaar uitgereikt door de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom. Opstelten viel in de prijzen vanwege zijn 'desinteresse voor privacy', aldus de organisatie. Ze wijst op Opsteltens omstreden hackvoorstel, waarbij politie en justitie de mogelijkheid krijgen om in te breken op computers van verdachten. Ook zijn voorstel om kentekengegevens 4 weken op te slaan om zo de pakkans van criminelen te vergroten, vindt geen genade in de ogen van Bits of Freedom.

Naast Opstelten waren de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (samen met de Amerikaanse dienst NSA) en betalingsverwerker Equens genomineerd voor de Publieksprijs, maar de minister won 'met een ruime meerderheid van de stemmen'.

Ook de Belastingdienst kreeg een Big Brother Award, maar dan de Expertprijs. Die werd toegekend door een groep deskundigen op het gebied van privacy en veiligheid. De Belastingdienst krijgt de award voor het ongeoorloofd gebruiken van kenteken- en parkeergegevens die door andere instanties zijn verzameld en eigenlijk vernietigd hadden moeten zijn.

Opstelten heeft op de Award gereageerd in een filmpje die je hier kan bekijken.

Bron: ANP / YouTube

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant