toggle menu

'Miskraam door ingeblikt of opgewarmd eten'

'Miskraam door ingeblikt of opgewarmd eten'

Zwangere vrouwen moeten eten uit blik, maaltijden die zijn opgewarmd in plastic en kassabonnetjes vermijden om te voorkomen dat ze een miskraam krijgen. Dat constateren Amerikaanse wetenschappers van de universiteit van Stanford.

Chemicaliën zouden zo in het systeem van de vrouwen terechtkomen en de kans op een miskraam met 80 procent vergroten. De stof bisfenol A (BPA) wordt gebruikt in plastic verpakkingen en kan tijdens het verpakkingsproces in het eten terechtkomen.

Mannen die met een vrouw proberen een kind te krijgen zouden zich eveneens aan die leefregels moeten houden, omdat het ook een negatief effect op hun vruchtbaarheid kan hebben. Ook drinken uit flesjes die in de zon hebben gestaan, kunnen ze maar beter niet doen, meldde The Independent maandag.

Bisfenol A

Radar toonde in 2012 al aan dat Bisfenol A in lage dosering al gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Bisfenol zit in hard plastic, waar bijvoorbeeld bekers een broodtrommels van gemaakt worden. De stof zit ook in thermisch papier, zoals kassabonnetjes. Als je een bon langer dan 5 seconden vast houdt, komt BPA via je huid binnen. Op deze manier komt iedereen dagelijks in aanraking met de chemische stof.

Onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 114 zwangeren die al een geschiedenis van vruchtbaarheidsproblemen of miskramen hadden. De vrouwen die hoge concentraties BPA in hun bloed hadden, hadden 80 procent meer kans op een miskraam dan de vrouwen bij wie lage concentraties werden gemeten. Bij 68 van de onderzochte vrouwen eindigde de zwangerschap in een miskraam.

Bron: TROS Radar / ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant